Zwerfkatten project

Zwerfkatten kunnen heel wat hinder en overlast bezorgen. Als het gemeentebestuur geen actie onderneemt, zal het aantal katten blijven toenemen. Een kattin heeft gemiddeld twee worpen per jaar met telkens een viertal jongen. Hierdoor dreigt overpopulatie. Naast dierenleed is er verder nog geurhinder, hinder door uitwerpselen en lawaaihinder. Om al deze problemen het hoofd te bieden is het zwerfkattenproject opgestart.

Voor wie

Het gemeentebestuur kiest er voor om het zwerfkattenprobleem aan te pakken op een diervriendelijke maar effectieve manier. Om de populatie beheersbaar te maken, worden de zwerfkatten gevangen, gesteriliseerd of gecastreerd en teruggeplaatst. Het is niet de bedoeling om katten te laten verdwijnen, wel om een gezonde en beperkte kattenpopulatie te verkrijgen. De gemeente werkt hiervoor samen met lokale dierenartsen. Nadat katten steriel gemaakt werden, neemt de overlast beduidend af.

Hoe aanvragen

Hoe werkt het?

Wanneer er in de buurt veel zwerfkatten lopen, kan u dit melden aan de milieudienst via zwerfkattenprojectlint@outlook.com . Samen met een aantal vrijwilligers zal Lint actie ondernemen. De vrijwilligers vangen de katten en brengen ze naar een dierenarts, die de katten behandelt (steriliseren of castreren). Na een recuperatieperiode worden de katten teruggezet op de plaats waar ze gevangen werden. Op deze manier wordt voorkomen dat zwerfkatten zich voortplanten en het probleem uitbreidt.

Afhandeling

Uw medewerking is heel belangrijk!
  • Neem uw verantwoordelijkheid als katteneigenaar en laat uw kat steriel maken. Zo vermindert het aantal ongewenste katjes.
  • Bent u een tijdje afwezig zorg dan voor opvang voor uw kat zodat ze niet gaat rondzwerven.
  • Plaatsen waar er overlast is van een zwerfkattenpopulatie en een eventuele ingreep noodzakelijk is, kunt u melden aan de milieudienst.
  • Gevangen katten worden altijd gecontroleerd op een halsbandje of chip. Maak uw kat duidelijk kenbaar! Zo vermijdt u dat uw kat als zwerfkat wordt aanzien.

Samenwerking B-'t Hove

Sinds 1 maart 2022 werken we samen met dierenartspraktijk B-'t Hove. Al de katten zullen hier met de nodige verzorging behandeld worden.

Nieuwe wetgeving!

  • Sinds 1 april 2018 moeten kittens gesteriliseerd en gechipt worden voor ze 5 maanden oud zijn. Katten geboren na 1 september 2014 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd moeten zijn. Elke kat moet gesteriliseerd en gechipt zijn voor ze verkocht of weggeven wordt.

Contact

Milieudienst

Adres
Koning Albertstraat 41 , 2547 Lint Routebeschrijving
Tel.
03 460 13 36
omgeving@lint.be