De metalen eekhoorns waken over de tutjesboom!

Kindjes zijn meestal erg gehecht aan hun tut. In hun jonge jaren kan de tut de ontwikkeling van de mond- en kaakspieren stimuleren. De tut zorgt ook voor troost en biedt een rustgevend en stress-verlagend effect. Bovendien vermindert het de kans op wiegendood.

Ooit komt het moment dat jouw kindje klaar is om zijn/haar tutje af te geven. Bij sommige kindjes is dat al vanaf 2 jaar terwijl anderen op hun 4 jaar nog steeds niet zonder kunnen. Het belangrijkste is dat hij/zij er zelf klaar voor is. Er staat namelijk geen leeftijd op het afgeven van de tut. Wanneer je (te vroeg) probeert om het tutje te verbannen zou het namelijk kunnen dat jouw kindje gaat beginnen duimzuigen en een duim is moeilijker af te leren dan een tut.

Dankzij de tutjesboom zien de kleuters dat zij deze periode niet alleen moeten doorstaan. Ze kunnen aan de boom zien dat er al vele andere kindjes hen zijn voorgegaan, wat de verwerking voor het kindje makkelijker maakt. 

De allereerste tuttenboom van Belgiƫ werd ingehuldigd in 2012 in Aalst. Sindsdien zijn er al heel wat bomen bijgekomen over heel Vlaanderen. Vanaf 26 april 2023 hebben we in Lint ook een mooie tutjesboom in het gemeentepark.

Soms worden de tutjes meegegeven met de sint of de paashaas. Dit kan slechts op enkele vaste momenten tijdens het jaar. Een tutjesboom is echter het hele jaar lang beschikbaar!

Neem jullie tijd om het afscheid voor te bereiden met behulp van ons tutjesboomverhaal.

Downloads

Contact