Ratten

De bruine rat is een echte ‘cultuurvolger’, die zich in de buurt van de mens zo goed voelt dat ze waarschijnlijk nooit helemaal uitgeroeid kan worden. Net daarom moeten zowel burgers als overheid samenwerken om de overlast te beperken.

Iedereen is bij wet verplicht om op eigen terrein ratten te bestrijden. Dit vooral om ziektes, schade en overlast te vermijden. Ook eigenaars van onbebouwde percelen of leegstaande woningen moeten ratten zelf bestrijden. De gemeente kan hierin optreden door bijvoorbeeld de eigenaar te verplichten om een professionele rattenvanger in te huren of de kosten hiervoor aan hun door te rekenen.

Hoe weet je waar de ratten zich bevinden? Omdat ratten niet goed zien, gebruiken ze meestal dezelfde paadjes (‘wissels’). Die herken je aan de uitwerpselen of pootafdrukken. Ga daar dus eerst naar op zoek, vooraleer je iets onderneemt. Nog een tip: een nest herken je aan de ronde opening, net groot genoeg om de rat binnen te laten. Om te weten of een nest nog in gebruik is, stop je de ingang dicht. Als die 24 uur later terug opengemaakt is, is de rat nog niet vertrokken.

Het is natuurlijk niet altijd nodig om een professionele rattenvanger te laten komen als je een paar ratten ziet. Hier vind je alvast enkele kleine tips:

  1. Preventie
    Zorg dat er geen etensresten, rommel en water in de woning of tuin achterblijven waar een rat aan kan en zorg zeker dat er geen ratten via gaten in de woning naar binnen kunnen.

  2. Mechanische bestrijding
    Hebben preventieve maatregelen geen succes? Dan is de volgende stap het vangen van de ratten. Daarvoor gebruik je best één of meerdere klemmen, verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken.
    Zorg voor aantrekkelijk lokaas en zet de klem op een plaats waar de ratten duidelijk langskomen.
    Er bestaan ook hoogtechnologische rattenvallen, die meerdere ratten tegelijkertijd vangen.
    Lees hier meer over deze nieuwe vallen!

  3. Professionele rattenvanger
    Wanneer de klemmen niet volstaan om de ratten te verdelgen, kun je gif inzetten. Dat is vooral bij grote populaties noodzakelijk. Het gebruik van gif door particulieren wordt niet aangeraden. Het is beter hiervoor een rattenvanger in te schakelen.
    Heb je weet van een rattennest of locatie waar veel ratten zitten? Neem dan contact op met het gemeentebestuur als je zeker bent dat er op publiek domein, onbebouwde percelen of leegstaande woningen een rattennest is. Dit kan via omgeving@lint.be of via 03 460 13 36.

Schuilt er een rattenvanger van Hamelen in jou?
Heb je last van muizen of ratten in de tuin of huis? Wat nu? Vergif gebruiken is weliswaar een gemakkelijke, maar geen diervriendelijke methode. Het vergif zorgt voor inwendige bloedingen, waardoor het bloed opeenhoopt in verschillende organen. Het dier sterft daardoor een langzame, pijnlijke dood.


Samengevat

Preventie is altijd de eerste én de belangrijkste stap bij knaagdierenbestrijding. Zonder preventieve maatregelen nemen nieuwe ratten en muizen de plaats in van de dieren die je net hebt bestreden. En zo blijf je bezig.
Geen succes met de preventieve maatregelen? De volgende stap is het vangen van de muizen of ratten. Daarvoor bestaan er verschillende, diervriendelijke opties zoals klemmen. Meer informatie vind je onderaan in de brochure ‘Diervriendelijk beheer van ratten en muizen in en rond je woning’.
Zoek je een oplossing op maat van jouw situatie?

Doorloop dan de beslissingsboom.

Downloads

  • Diervriendelijk_beheer_ratten_muizen__woning.pdf
    7,6 Mb