Ontharden

Ontharden betekent de bodemafsluiting verminderen door verharding weg te nemen in functie van meer groene ruimte (van 1 mtot een park), of door de verharding waterdoorlatend te maken.

De strategie beoogt meer kwaliteitsvolle groene ruimte in de gemeente. Door het opbreken van harde minerale ondergronden, kan de gemeente opnieuw als spons fungeren en beter omgaan met de externe weersinvloeden. Deze maatregel heeft een grote positieve invloed op alle klimaateffecten. Wanneer de realisatie van grote groene ruimtes of een netwerk van kleinere niet haalbaar is, kunnen minder ingrijpende maatregelen als infiltrerende infrastructuur het microklimaat lokaal beïnvloeden. Naast klimatologische voordelen heeft een minder minerale stad ook ruimtelijke, maatschappelijke en ecologische voordelen: beeldkwaliteit, ruimte voor recreatie, ruimte voor groen en biodiversiteit.

Lees hieronder hoe het ontharden of ‘doorprikken’ van de bodem een positieve invloed heeft op hittestress (‘s nachts en overdag), wateroverlast en droogte, of kijk meteen hoe ontharding in de praktijk wordt toegepast. Via het programma Vlaanderen Breekt Uit wordt kennis en ervaring opgebouwd aan de hand van voorbeeldprojecten in Vlaanderen.

Hittestress overdag

Hittestress 's nachts

Droogte

Wateroverlast

Tegelwippen: doe mee! 

Het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen 2024 is begonnen! Iedereen kan meedoen: breek in jouw voor-, achter- of geveltuin tegels of een andere soort verharding uit. Registreer dit vóór 1 november 2024 op de website van het VK Tegelwippen, en je maakt kans op een prijzenpakket en eeuwige roem als ‘tegelwipper van de maand’. 

Wissel grijs voor groen

Zet bloemen, struiken of bomen op de plaats waar je tegels hebt gewipt. Je tuin trekt dan meer diertjes aan, het regenwater kan beter in de grond trekken, en je hebt gratis verkoeling op warme dagen. Jouw tuin is nu ook gewoon een mooiere plek om in te vertoeven. 

Met je buurt of wijk 

Nóg leuker is tegelwippen met je buurt of wijk. Leer je buren kennen, wissel materiaal uit en koop plantjes in bulk. Ambassadeurs Bartel Van Riet en Tine Embrechts beamen: samen tegelwippen is plezant!

Nog vragen? 

Welk materiaal heb je nodig? Welke plantjes zet je het best in de plaats? Hoe begin je eraan? Je vindt het allemaal op vk-tegelwippen.be.  

Blijf op de hoogte van de campagne: schrijf je op de website in voor de nieuwsbrief en volg VK Tegelwippen op Facebook en Instagram!

Geef uw gewipte tegels op en help onze gemeente naar de overwinning!