Korte Keten

Wat is de korte keten?

Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie.

5 redenen om in de korte keten te kopen:

U beperkt het aantal schakels

Terwijl producten in de gewone “lange keten” een hele weg afleggen voor ze op uw bord belanden, wil de korte keten die weg zo kort mogelijk maken: het product wordt niet verdeeld via de grootdistributie of de voedselverwerkende industrie. De producent verkoopt rechtstreeks aan de consument. 

Het aanbod is uitgebreid en volgt de seizoenen

Door uw groenten en fruit rechtstreeks bij de boer te kopen, bent u er zeker van dat u verse producten in huis hebt. Meestal verkoopt de boer uitsluitend zijn eigen producten, soms vult hij zijn assortiment aan met producten van collega-landbouwers. Het assortiment in de korte keten is soms zelfs uitgebreider dan in de supermarkt. U vindt er exclusievere groenten, vleesbereidingen, aardappelvariëteiten… Bovendien bent u zeker dat u geniet van het lekkerste dat het seizoen te bieden heeft. 

U kent de boer persoonlijk

Doordat u rechtstreeks bij de boer koopt, leert u de boer ook persoonlijk kennen. U weet wie de koeien soigneert die voor de heerlijke hoeveboter zorgen, op welke manier en voor welke prijs. Op zijn beurt weet de producent hoeveel hij eraan verdient en wie zijn producten zal verorberen. Fijn toch? 

U krijgt een (h)eerlijk product voor een eerlijke prijs

Door het beperkte aantal schakels in de korte keten is het systeem bijzonder transparant. De prijs die de consument betaalt, is meestal de prijs die de producent ontvangt. Bovendien bepaalt de boer zelf zijn prijs en aanbod. Zo kan hij zich verzekeren van een eerlijke prijs voor een deel van zijn productie, en kan hij zijn risico’s beter spreiden.

U steunt boeren van bij ons

Door rechtstreeks bij de boer te kopen, steunt u boeren van bij ons. Door op de hoeve in uw buurt te kopen, ondersteunt u de lokale economie. De producent gebruikt plaatselijke grondstoffen en ook de verwerking gebeurt op het eigen bedrijf.

Benieuwd of u in uw buurt rechtstreeks bij de boer kan kopen? Volg de pijlen in het centrum van onze gemeente! Of breng een bezoekje aan onze bibliotheek. De thematafel “Korte Keten” staat vol tips en info!

Alle verkooppunten vindt u op www.rechtvanbijdeboer.be

Copyright foto: Goodluz

Contact