Op 28 februari 2023 keurde de gemeenteraad het gemeentelijke energie- en klimaatplan van Lint goed. Dit plan omvat allerlei acties om de vooropgestelde doelstellingen te behalen. De komende
jaren zal naast het weer ook het uitzicht van onze gemeente veranderen. Enerzijds moet onze gemeente zich voorbereiden op de impact van een stijgend risico op hittestress, droogte en wateroverlast. Anderzijds moeten we om deze risico’s te verminderen uiterlijk tegen 2050 klimaatneutraal worden. Dit wil zeggen dat de broeikasgasemissies weer in evenwicht komen met de natuurlijke opname van deze broeikasgassen.
Het eerste hoofdstuk zet de gemeentelijke klimaatstrategie voor de periode tot 2030 uiteen. Het geeft onze algemene visie, inspanningsverbintenissen en speerpunten voor klimaatactie weer. Het kadert de algemene beleidscontext en de bestuurlijke aanpak van de klimaattransitie.
Het tweede hoofdstuk omvat gemeentelijk klimaatbeleid dat ze samen met haar lokale partners: streekintercommunale IGEAN en de Provincie Antwerpen, de komende jaren zal uitbouwen. We zetten in op zeven speerpunten die voor verschillende sectoren de acties en maatregelen presenteren die de komende jaren nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en onze gemeente weerbaar te maken tegen hitte, droogte en wateroverlast. Per speerpunt presenteren we een toekomstbeeld, indicatoren, operationele doelstellingen en de sleutelacties om deze doelstellingen te realiseren. De acties die in het plan zijn opgenomen focussen op de lokale bevoegdheden en taken. De klimaattransitie wordt echter pas een succes als alle overheidsniveaus en de lokale bedrijven en gezinnen samenwerken.
Het derde hoofdstuk behandelt de uitgangssituatie vanuit mitigatie-oogpunt en geeft een antwoord op volgende vragen: wat zijn de lokale bronnen van klimaatimpact en hoe evolueert de uitstoot?
Het vierde hoofdstuk focust op de lokale kwetsbaarheden en klimaatrisico’s en hoe deze zullen evolueren als er geen klimaatbeleid wordt gevoerd. Het focust op drie types risico’s: hitte, droogte en overstromingen. Daarnaast geeft het ook een inschatting van de bredere maatschappelijke gevolgen van klimaatverstoring. Klimaatadaptatie is bij uitstek een lokale en regionale taak en biedt ook heel wat kansen om onze gemeente leefbaarder te maken. Adaptatiemaatregelen zoals het vergroenen van de leefomgeving, ruimte geven
aan waterlopen, het beter bufferen van hemelwater en het benutten van infiltratiemogelijkheden door ontharding, hebben een erg directe, lokale impact en bieden veel kansen voor een kwalitatievere open(bare) ruimte.
Klimaatverstoring stelt ons voor een grote en urgente uitdaging. Het dreigt bestaande risico’s en ongelijkheden te versterken. Het goede nieuws is dat geen enkel klimaatscenario vast staat. Lokaal klimaatbeleid kan de mondiale klimaatverstoring niet in zijn eentje afremmen, maar de klimaattransitie kan ook niet zonder het lokale niveau.
Bovendien is de gemeente Lint ervan overtuigd dat de klimaattransitie meer voor- dan nadelen met zich meebrengt: een betere gezondheid voor burgers, een groenere en aantrekkelijkere leefomgeving, nieuwe jobs in de groene economie en lagere energiekosten. Bovendien zullen de kosten van klimaatverstoring exponentieel stijgen bij elke graad extra opwarming.
Benieuwd naar wat dit Klimaatactieplan concreet inhoudt? Het volledige document vind je hieronder terug.
Downloads
Contact
Dienst omgeving (enkel op afspraak)
- Adres
- Koning Albertstraat 41 , 2547 Lint Routebeschrijving
- Tel.
- 03 460 13 30
- omgeving@lint.be