In de huurovereenkomst moet er een evenwicht gevonden worden tussen de rechten van de huurder en de rechten van de verhuurder. daarom zijn er enerzijds een aantal bepalingen verplicht op te nemen in de overeenkomst en anderzijds zijn er ook bepalingen die niet mogen opgenomen worden.
Huurcontracten die werden afgesloten vóór 1 januari 2019 volgen de federale Huurwet.
Op contracten die vanaf 1 januari 2019 werden afgesloten is het Vlaams Woninghuurdecreet van kracht.
Voor wie
De verhuurder
Als u een woning, appartement of studentenkamer verhuurt in het Vlaamse Gewest, moet die woning voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen volgende de Vlaamse Wooncode.
Sinds 1 januari 2007 is elke verhuurder verplicht om het huurcontract van zijn woning te laten registreren (binnen de twee maanden, vanaf de ondertekening van het huurcontract). Dit kan online of in het bevoegde registratiekantoor.
U bent als verhuurder ook verplicht om voldoende rookmelders of een branddetectiesysteem te installeren in de huurwoning. Indien uw woning een bepaalde ouderdom heeft zal er in Lint ook een verplichting zijn voor het aanvragen van een conformiteitsattest.
Vóór u de woning te huur aanbiedt op de huurmarkt, moet u als eigenaar ook een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen. Een energiedeskundige type A maakt dit EPC op. Het geeft de energiezuinigheid van de woning weer met een energiescore en bevat advies om de woning energiezuiniger te maken. Zo weet de huurder welk energieverbruik hij kan verwachten.
Daarnaast is er een afficheringsplicht voor huurwoningen. Hier zal de gevraagde huurprijs, EPC-score en de gemeenschappelijke kosten en lasten verplicht op vermeld moeten worden.
De huurder
Bij het Vlaams Woningfonds kan u terecht voor een huurwaarborglening ter financiering van de waarborg die u moet betalen bij het huren van een woning/appartement.
Vertoont uw huurwoning ernstige problemen die maar niet opgelost geraken? Dan kan u terecht bij de gemeente voor advies en kan u een conformiteitsattest aanvragen. Een woningcontroleur zal dan ter plaatse komen.
Elke verhuurder heeft het recht om te kiezen aan wie hij zijn woning verhuurt. Deze keuze mag niet gemaakt worden op basis van discriminerende kenmerken zoals geslacht, inkomen, leeftijd, geloof, taal, huidskleur, afkomst, ... Hebt u een onprettige situatie meegemaakt of heb jij een vermoeden dat er gediscrimineerd wordt? Neem met Unia contact op via het gratis nummer 0800 12 800 of
doe een online melding van discriminatie
Meer info
Hebt u juridische vragen als huurder/verhuurder? Of zoekt u advies, informatie en ondersteuning bij geschillen, kan u terecht bij de belangenvereniging voor eigenaars bij de eigenaarsbond of voor huurders bij de huurdersbond.
Downloads
- 2022 Brochure 'Veilige verhuur'.pdf2,3 Mb
Contact
Huisvesting
- Adres
- Koning Albertstraat 41 , 2547 Lint Routebeschrijving
- Tel.
- 03 460 13 36
- huisvesting@lint.be