Hoe ist?

Mentaal welzijn is belangrijk. Af en toe eens vragen hoe het gaat, kan helpen. 

De Lintse Jeugdraad ging in 2023 aan de slag met dit thema. Want in onze vriendengroep en in de jeugdbeweging merken we dat dit leeft. We organiseerden o.a. Café Support, hebben bruggen gebouwd met welzijnsorganisaties uit de buurt en signaleren de thema’s die leven. Met de verkiezingen van 2024 in het verschiet, willen we het thema warm houden. Want (jongeren)welzijn mag niet aan belang verliezen. 

Herkende jij ook de serotonine-molecule in ons logo? Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het speelt een rol bij het reguleren van je stemming, eetlust, slaap en zelfs libido. Als je serotonine tekort komt, kan je last krijgen van slapeloosheid, depressie en angstgevoelens. Met deze simpele tips kan je je voorraadje serotonine in je lijf aanvullen: 

  • Kom in beweging 

  • Zoek het (zon)licht op 

  • Verbeter je slaappatroon 

  • Verminder stress 

  • Breng tijd door met vrienden 

  • Maak tijd voor dingen die je leuk vindt en die je energie geven

  • Eet evenwichtig 

Zie je het even niet meer zitten? Hulp vragen is dik oké! Je kan o.a. terecht bij deze organisaties: 

WAT WAT
WAT WAT geeft je antwoorden op de vragen waar jij als jongere mee zit

Awel 
Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal, een probleem.

JAC
Info of hulp nodig? Het JAC is er voor elke jongere tussen 12 en 25 jaar. Je kan er terecht met elke vraag en je krijgt professionele hulp, gratis en vertrouwelijk.

De Druglijn
Stel hier al je vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken. De Druglijn is gratis, anoniem, objectief en zonder oordeel.

Nupraatikerover.be
Heb je vragen over seksueel misbruik? Word je seksueel lastig gevallen? Word je vaak uitgescholden? Is er iemand die je pijn doet? Of ken je iemand met zo’n probleem? Nupraatikerover luistert en helpt.

1712
Maak je geweld mee, zie je geweld of vraag je je af of je eigen gedrag oké is? 1712 helpt je gratis en anoniem.

Zelfmoord1813
Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om iemand? Praten kan helpen. Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis.

Tele-onthaal
Zit je met iets? Praten helpt. Tele-onthaal staat dag en nacht voor je klaar. Anoniem, voor kleine of grote zorgen.

CLB-chat
Praten over hoe je je voelt op school of thuis? Vragen over je studies, je gezondheid of het medisch onderzoek? Je kan gratis en anoniem bij het CLB terecht voor info of begeleiding.

Lumi
Voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur.

Overkop (Mortsel)
In een OverKop-huis kan je als jongere gewoon binnen en buiten lopen en leuke activiteiten doen. Je vindt er een luisterend oor en allerlei hulp als je dat wil.

Tejo
Ben je tussen 10 en 20 jaar en zie je het even niet meer zitten? Spring bij TEJO binnen en krijg onmiddellijk therapeutische begeleiding, anoniem en gratis, met of zonder afspraak.

What’s up Kontich 
Voor jongeren tussen 12 & 24 jaar die in Kontich hulp zoeken bij een probleem of een persoonlijke vraag.

Missing You
Iemand verloren die je graag ziet? Je mama of papa, broer of zus, oma of opa, vriend of vriendin, lief...? Missing You organiseert activiteiten voor jongeren die rouwen.