Herdenkingsbeeld oorlogsslachtoffers

Maandag 5 april 1943 in Mortsel

Amerikaanse bommenwerpers wilden een fabriek in Mortsel bombarderen. Helaas, met een gruwelijke balans: 936 doden onder wie 209 kinderen onder de 15 jaar.

Drie Lintse kinderen, Maria Ceulemans, Lea Cleerbout en Maria Bensel, toen 12 en 13 jaar oud, waren slachtoffer van dit zware bombardement. 

Herdenkingsbeeld

Dit herdenkingsbeeld, een figuur die de apocalyptische weergave is van vernieling en verderf van oorlog. De holle ruimte is de wolk die de verschikking en dood zaait. De hand en de blik van het wezen geeft de onverschilligheid weer van onschuld alsof hij niet de uitvoerder is van dit geweld, maar wel de toeschouwer. En op het verscheurde en gerafelde wezen, de openbaring van oorlog en geweld, zitten als een blijvend document drie vlindertjes. De re├»ncarnatie van de drie lieftallige meisjes. Drie meisjes gedood door de nietsontziende oorlogsverschrikking.

Na de heraanleg van het Oud-strijdersplein kreeg het beeld een blijvende herdenking voor alle slachtoffers van alle oorlogen en crisissen waar ook ter wereld. Respect en verdraagzaamheid moeten onze kinderen en kleinkinderen eindelijk laten opgroeien in een vreedzame wereld.

Laat dit aandenken alvast mee een start zijn.