GroenBlauwPeil.be

Groenblauwe acties tegen klimaatverandering

We ervaren allemaal de gevolgen van klimaatverandering op onze omgeving. Denk maar aan droogte, hittestress, wateroverlast, slechte luchtkwaliteit of afnemende biodiversiteit. Misschien zetten intense regenbuien je tuin soms onder water, of verdort je gras in de zomer. De Vlaamse overheid wil de publieke en private ruimte in Vlaanderen hier beter tegen wapenen en zet daarom in op ‘groenblauwe’ maatregelen die percelen klimaatbestendiger maken. De ‘blauwe’ maatregelen focussen op opvang, gebruik en infiltratie van regenwater, terwijl de ‘groene’ maatregelen zich richten op biodiversiteit, CO2-opslag, luchtkwaliteit en verkoeling.

Bereken jouw klimaatscore

Groenblauwpeil is een online instrument voor overheden, burgers en bedrijven dat meet hoe goed percelen bestand zijn tegen klimaatverandering, en advies geeft over groenblauwe ingrepen om tot een klimaatrobuust perceel te komen. Surf naar groenblauwpeil.be en geef enkele gegevens in over je huis en tuin (zoals je dakoppervlakte, verharding of een regenwaterput). De tool berekent vervolgens hoe goed jouw perceel op dit moment scoort op de groene en blauwe waarden.

Tips voor een klimaatbestendig perceel

Na het berekenen van je score ontvang je ook tips om groene en blauwe acties te nemen die je perceel beter beschermen tegen droogte en wateroverlast, of de biodiversiteit verhogen. Zo bereken je bijvoorbeeld de ideale grootte voor je regenwaterput of leer je welke vegetatie je best plant. Kortom: handige tips die je tuin en woning transformeren tot een groene oase die klaar is voor de toekomst.

Ook bedrijven of de bouwsector kunnen Groenblauwpeil gebruiken om de groenblauwe elementen van geplande projecten scherp te stellen. In de tool kies je uit diverse gebouwtypes en schaalniveaus, vergelijk je verschillende projectontwerpen of deel je ze met partners.

Help je gemeente de klimaatdoelen bereiken

Plant je een boom of onthard je je tuin? Registreer jouw groene of blauwe acties zeker op groenblauwpeil.be. Jouw inspanningen tellen namelijk mee om de klimaatdoelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) te behalen. Door zich te engageren voor dit pact krijgt jouw gemeente van de Vlaamse overheid extra middelen voor klimaatacties. Dat zorgt voor nóg meer groen en blauw in jouw buurt!

Help je mee onze omgeving optimaal in te richten voor een leefbare toekomst?

Surf naar groenblauwpeil.be en ontdek alles zelf!

Draaiboekje LEKP-verbetering

Hoe gebruikt je het GroenBlauwPeil.be? Hoe voeg je verbeteringen toe? Hoe krijg je een beeld van de klimaatrobuustheid van jouw perceel? Met onderstaand draaiboekje helpen wij je verder!

1. Registreer of meld je aan

Ga naar www.groenblauwpeil.be, je zal onderstaand beeld krijgen:

Afhankelijk wat je precies wilt doen, druk je op verder op de gewenste tool, in dit draaiboekje wordt er gefocust op de LEKP-verbeteringen. De andere tools zijn gelijkaardig in gebruik.

Bij door te klikken op de gewenste tool krijg je onderstaand beeld:

Klik hier op 'Voeg een nieuwe LEKP-verbetering toe', je zal dan onderstaand beeld krijgen en hier kan je je aanmelden met je Burgerprofiel of je registreren met je emailadres.
Je kan je ook aanmelden als gast maar dan verlies je nadien wel toegang tot je gegevens, je maakt dus best een account aan.

 

2. Ontdek jouw groenblauwpeil!

Na het registreren en/of aanmelden kom je terecht op onderstaande pagina:

Als je je groenblauwpeil wilt bereken van je perceel klik je op 'Start een nieuwe berekening'. Je kan dan kiezen voor een vereenvoudigde of gedetailleerde berekening.

In dit voorbeeld wordt er kort uitgelegd hoe je je groenblauwpeil berekent met de vereenvoudigde berekening:

Je geeft de projectinformatie in en door onderaan op 'Opslaan' te drukken kom je op het onderstaande overzicht:

Benodigdheden voor de berekening van de Blauwe score

Voor de berekening van het groenblauwpeil dien je alle verhardingen binnen het project in kaart te brengen. Hiervoor heb je de m² dak, terras, inrit, zwembad, vijver en overige verhardingen nodig. De tool doet al een voorstel op basis van luchtfoto’s. Vervolgens geef je in welke regenwatervoorzieningen er aanwezig zijn zoals een regenwaterput, infiltratievoorziening,… Hiervan heb je ook de volumes nodig. Indien er een regenwaterput aanwezig is dien je de toepassingen voor het hergebruik ook op te geven met het aantal gebruikers. Vervolgens geef je in waar het regenwater dat op de daken en verhardingen valt naar afstroomt, alsook waar de regenwatervoorzieningen op hun beurt naar afstromen. Ga ook na of er drainage, grijswaterrecuperatie of grondwateronttrekking aanwezig zijn. Op basis van deze parameters kan uw score berekend worden.

Terreineenheden voor de berekening van de Groene score

Voor de berekening van de Groene score van het Groenblauwpeil breng je het best vooraf alle soorten terreineenheden en hun oppervlakte in kaart. Een terreineenheid is een zone van je perceel die op eenzelfde manier beheerd wordt: gazon, haag, bosje enz.

In dit document kan je de oppervlakten van deze terreineenheden ter voorbereiding noteren.

We maken een onderscheid tussen terreineenheden met laag groen, hoog groen en verticaal groen. Laag en hoog groen vormen samen je totale grondoppervlakte aan groen. Verticaal groen bevindt zich tegen de gevel of een omheining.

Indien een bepaalde terreineenheid meerdere keren voorkomt, geef je de som van de oppervlakten van deze terreineenheden op.

De berekening gebruikt enkel terreineenheden die courant voorkomen in bebouwd gebied. Heb je een terreineenheid die niet in de onderstaande tabellen voorkomt, kies dan als alternatief een terreineenheid die er het dichtst bij aansluit.

Je kan oppervlakten snel inschatten door gebruik te maken van Google Earth of Geopunt.be. Je vindt op Google en Geopunt.be instructies voor de berekening van een oppervlakte.

Tabel 1. Terreineenheden met overwegend laag groen

Heb je in deze terreineenheden bomen, dan noteer je deze apart, in Tabel 3.

Terreineenheid

Opp. in m2

Kort gazon 
Extensief grasland met kruidachtigen 
Extensief grasland met geen of weinig kruidachtigen 
Sierbeplanting met een- of meerjarigen 
Nutstuin met groente, kleinfruit of kruiden 
Spontane vegetatie 
TOTAAL LAAG GROEN 

Tabel 2. Terreineenheden met overwegend hoog groen

  • In kolom Opp. in m2 noteer je de volledige oppervlakte van de terreineenheid.
  • Onder kroonprojectie noteer je de oppervlakte van de kroon of kronen geprojecteerd op de grond. Reken enkel de oppervlakte mee die binnen het perceel valt en enkel van bomen die met de stam op je perceel staan. Heb je meerdere bomen, dan tel je de oppervlakten van de kroonprojecties per terreineenheid op. De totale kroonprojectie kan niet groter zijn dan de totale oppervlakte van de terreineenheid.
  • De vakjes die in de tabel doorstreept zijn, laat je leeg.
Terreineenheid

Opp. in m2

Kroonprojectie bomen

  

Actueel in m2

Toekomstig in m2 (optioneel)

Bomen in een gesloten bos(je)   
Bomen in een boomgaard of bomenweide   
Struiken in een gesloten rij, border of perk   
Bomen in een rij   
Geschoren haag   
TOTAAL HOOG GROEN   

Tabel 3. Kroonprojectie en hoogte van bomen in laag groen

Volg voor het invullen van de kroonprojectie en hoogte de instructies bij Tabel 2.

Bomen/bomengroepen in groene terreineenheden

Kroonprojectie

Huidige situatie in m2

Toekomstige situatie in m2 (optioneel)

kort gazon  
extensief grasland met kruidachtigen  
extensief grasland met geen of weinig kruidachtigen  
Sierbeplanting met een- of meerjarigen  
nutstuin met groenten, kleinfruit of kruiden  
spontane vegetatie, braakland met akkeronkruiden of ruigte  

Tabel 4. Terreineenheden met verticaal groen

Tel de oppervlakten van alle gevelgroen samen en noteer de som hieronder. Doe hetzelfde voor de oppervlakte aan begroeide omheiningen (hekken, muren enz.)

Verticale groenoppervlakteHuidige situatie in m2

Toekomstige situatie in m2 (optioneel)

Gevelgroen  
Begroeide omheining  

Definities

Kort gazonFrequent gemaaid grasland voor spel, sport, recreatie of ingericht om louter esthetische redenen
Extensief grasland met kruidachtigenGrasland dat slechts één tot drie maal per jaar wordt gemaaid en dat voor meer dan 50% uit kruidachtigen bestaat. Bloemenweide of hooiland.
Extensief grasland met geen of weinig kruidachtigenGrasland dat  gehooid of (na)begraasd wordt en dat voor minder dan 50% uit kruidachtigen bestaat. Weiland of hooiweide.
Sierbeplanting met een- of meerjarigenBorder, (wissel)perk of strook met voornamelijk een- of meerjarige vaste planten en/of grassen
Nutstuin met groenten, kleinfruit of kruidenMoestuin, kruidtuin of tuin met kleinfruit zoals frambozen of bessen
Spontane vegetatie, braakland met akkerkruiden of ruigteTerreineenheid die niet of nauwelijks wordt beheerd en waarop akkerkruiden of ruigteplanten spontaan mogen groeien
Gesloten bos(je)Terreineenheid die voor minstens 80% bestaat uit opgaande bomen of eventueel recent afgezette stoven, inclusief de eventuele mantelvegetatie aan de rand van het bos(je)
BomenweideTerreineenheid met bomen die als solitair geplant werden, zonder volledige kroonsluiting. Bij een bomenweide staan de bomen in een grasland
BoomgaardTerreineenheid met meestal in rijen geplante fruit- of notenbomen
Heesterborder of -massiefEen strook, vak, border of perk waarvan het oppervlak voor minstens 80% door heesters is bedekt
Bomen in een rijEen rij van drie of meer opgaande bomen waarvan de kruinen elkaar gewoonlijk niet of nauwelijks raken
Geschoren haagTerreineenheid met struiken, boomvormende struiken of bomen, op regelmatige afstand dicht bij elkaar, die door snoeien of knippen in een strakke vorm wordt gehouden

Na het invullen van de gegevens zal je een score krijgen gebaseerd op de door jouw ingevulde gegevens. Afhankelijk van je score en de inrichting van je perceel zal je suggesties voor een duurzamer perceel ontvangen. 

3. LEKP-verbetering

In dit voorbeeld wordt er verder uitgelegd hoe je een LEKP-verbetering toevoegt, de berekening van je perceel kan je best de vereenvoudigde berekening uitvoeren, professionals gebruiken best een gedetailleerde berekening. 

Na de berekening kan je doorklikken op 'Nieuwe LEKP-verbetering toevoegen' voor jouw project/perceel:

Geef je verbetering een naam en duid aan wat je precies verbeterd hebt.

Vergeet zeker niet om onderaan toestemming te geven om je gegevens te gebruiken ter opvolging van de doelstellingen in het Lokaal Energie- en Klimaatpact!

Contact