Wat is er gebeurd?
Gedurende een half jaar heeft Lint in het jaar 2021 meegedaan aan één van de grootste bodemonderzoeken ter wereld! Er werden over heel Vlaanderen zo’n 5.000 meetpunten opgesteld, sommige in kleine, stedelijke tuinen en andere op grote akkers en natuurgebieden. In Lint werd de bodem van het gemeentepark onderzocht.
Bekijk hier waarom het zo belangrijk is!
Bodemtype en koolstofopslag
Het bodemtype dat in Vlaanderen het meest voorkomt is zandleem (47%), dit is ook het geval voor Lint.
Met de 5.000 stalen is er onderzoek gedaan naar het potentieel voor extra koolstofopslag in de bodem. De gemiddelde waarden liggen tussen 0,75% en 6,7% organische koolstof.
Lint heeft gemiddeld 1% organische koolstof in de bodem van het gemeentepark, wat relatief laag is.
Lees hier meer over de huidige bodemtoestand
Extreme weersomstandigheden
De andere resultaten keken naar de extreme weersomstandigheden en wat de impact was op de tuin. Zo koelde de bodem van Lint in april 2021 nog af tot 1,0°C en in de nacht van 15 op 16 juni (warmste nacht) was de bodem ‘s nachts nog 12,7°C. Op de warmste dag (18 juni) warmde de bodem op tot 26,2°C. De gemiddelde tuin ving tussen april en oktober 440 l water op per m2. Als er veel regen tegelijk valt, kan het water gaan afstromen. Ons meetpunt bufferde minstens 58,51% van het regenwater.
De impact van deze weersomstandigheden op de tuin is afhankelijk van de hoeveelheid verharding en groen er aanwezig is. Zo zal de bodem van een klein tuintje met weinig groen een lager koolstofgehalte hebben, snel uitdrogen en bij hevige regenval wateroverlast ondervinden.
Nu is het aan jou!
Voel je door dit onderzoek jouw groene vingers tintelen, kijk dan zeker eens naar het dashboard van CurieuzeNeuzen: hier kan je nog handige tips en tricks terugvinden om jouw tuin nog klimaatresistenter te maken!
Downloads
- Integraal rapport 2021.pdf4,1 Mb