Conformiteitsattest huurwoningen

Afspraak voor het bespreken van een conformiteitsattest

Een conformiteitsattest is een officieel document. Het geeft aan of de woning voldoet aan de gewenste veiligheid- en gezondheidsnormen van de Vlaamse Codex Wonen. De verhuurder kan met een conformiteitsattest aantonen dat zijn woning geschikt of bewoonbaar is. Het is een kwaliteitslabel dat u kan voorleggen aan de huurder bij de start van de huurovereenkomst.

Conformiteitsattest aanvragen

Voor wie

In Lint is het conformiteitsattest verplicht voor elke nieuwe verhuring van woningen die een bepaalde ouderdom hebben. Welke woningen in aanmerking komen, is vastgelegd in een gemeentelijk reglement.

 • 2021-2025: woningen van 40 jaar en ouder
 • 2026-2028: woningen van 30 jaar en ouder
 • 2029: woningen van 20 jaar en ouder

Het aanvragen van een conformiteitsattest is gratis voor de eerste aanvraag, echter mag de gemeente voor de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest een vergoeding vragen.
De gemeenteraad stelt de vergoeding vast voor aanvragen die reeds een weigering van een conformiteitsattest hebben ontvangen. De gemeente wenst namelijk de aanvraag van een conformiteitattest te stimuleren, waardoor de eerste aanvraag gratis is. Aangezien er voor de gemeente ook aanzienlijke kosten verbonden zijn bij de aanvraag van een conformiteitattest is het verantwoord om een retributie te vragen voor aanvragen die reeds een weigering van een conformiteitsattest hebben ontvangen.

Deze kostprijs is vastgesteld in het retributiereglement.

Hoe aanvragen

Het aanvragen van een conformiteitsattest gebeurt digitaal via de website van IGEAN.

Afhandeling

Na de aanvraag, contacteert IGEAN de huurder om een woningonderzoek in te plannen en na te kijken of de huurwoning voldoet aan de basisnormen van de Vlaamse Codex Wonen.

Indien uit een eerste woningcontrole blijkt dat de huurwoning niet in orde is, krijgt de eigenaar maximaal 4 maanden tijd om de herstellingen uit te voeren.

Belangrijk: Indien een verhuurder zich niet in regel stelt met het gemeentelijk reglement conformiteitsattesten, zal er jaarlijks een GAS boete gevestigd worden van maximaal 350 euro, zolang niet aan de verplichting is voldaan.

Downloads

 • Brochure conformiteitsattesten
  667,6 Kb pdf
 • Gemeentelijk reglement conformiteitsattesten
  107,4 Kb pdf
 • Gemeentelijke verordening conformiteitsattesten
  88,9 Kb pdf

Externe links

Contact

Huisvesting

Adres
Koning Albertstraat 41 , 2547 Lint Routebeschrijving
Tel.
03 460 13 36
huisvesting@lint.be