Bijenweetjes in Lint - bijensoorten

Bekijk hier het weetje!

In België vind je zo’n 380 soorten bijen. De bekendste soort is ongetwijfeld de honingbij, maar daarnaast heb je nog veel wilde bijen. Je kan de bijen herkennen door: aders en cellen op de vleugels, lengte en vorm van de tong, de wijze waarop stuifmeel verzameld wordt en andere uiterlijke kenmerken zoals de kleur, stippen op het lichaam,... 

De meeste bijen zijn solitair, dat wil zeggen dat ze alleen leven. Ze bouwen het nest wel in een gezamenlijk bijenhotel (zoals op deze locatie) maar brengen de rest van de tijd alleen door. 

De Lintse vlinderweide werd in 2013 door de gemeente Lint in beheer gegeven aan de lokale afdeling van Natuurpunt, Land van Reyen. Met de deskundige hulp van Joeri Cortens en een hele hoop vrijwilligers uit Lint en omstreken werd dit grote bijenhotel in elkaar getimmerd en gevuld. De weide wordt extensief beheerd, wat betekent dat ze één of twee maal per jaar wordt gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd. Daardoor verarmt de grond en zal er uiteindelijk een grote diversiteit een inheemse kruiden, bloemen en grassen groeien, ideaal voor de solitaire bijen en andere insecten in het hotel. Of moeten we zeggen een reuze Bed & Breakfast?

Contact