In het verleden werden riolen aangelegd voor de gezamenlijke afvoer van afvalwater (DWA = droogweerafvoer) en hemelwater (RWA=regenwaterafvoer) maar eigenlijk hoort hemelwater niet thuis in riolen en zorgt het enkel voor een minder efficiënte werking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie door aanvoer van verdund afvalwater. Wanneer uiteindelijk de riolen het aanvoerdebiet niet aankunnen, zal vervolgens het verdunde afvalwater ook overstorten naar grachten en waterlopen.
Nu wordt bij aanleg van riolering in de openbare weg het afvalwater en hemelwater maximaal gescheiden. Daar waar mogelijk wordt het hemelwater afkomstig van de openbare weg gescheiden afgevoerd naar de oppervlaktewateren. In het verleden werd bij de meeste particuliere woningen het hemelwater en het afvalwater gemengd aangesloten op de riolering.
Voor recente bouw- of verbouwingswerken wordt een gescheiden afvoer van afvalwater en hemelwater, ook op particuliere eigendom, opgelegd door de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening. Deze GSV dateert van 1 oktober 2004 met als datum van inwerkingtreding 1 februari 2005.
Lokaal bestuur Lint is vragende partij om de bestaande gemengde rioleringen op privéterrein maximaal gescheiden aan te sluiten op nieuw aangelegde gescheiden rioleringsstelsels.
Dit geeft tal van voordelen:
De nieuwe DWA-riolering die aansluit op de rioolwaterzuiveringsinstallatie zal niet langer moeten gedimensioneerd worden op afvoer van hemelwater en kan gedimensioneerd worden als een DWA-leiding voor afvoer van uitsluitend afvalwater (een zogenaamd volledig gescheiden rioolstelsel).
Er zal minder, of zelfs geen, verdund afvalwater overstorten naar de grachten en waterlopen.
De rioolwaterzuiveringsinfrastructuur zal een hoger zuiveringsrendement behalen.
De nieuwe RWA-riolering kan een netwerk vormen met baangrachten, grachten, waterlopen, wadi’s, buffer-vijvers,… wat meer ruimte geeft voor water en dus minder wateroverlast bij hevige regenbuien.
Bij bestaande panden vraagt deze aanpassing een financieel en technische inspanning. Maar het lokaal bestuur geeft je graag een duwtje in de rug!
Aanpak
De scheiding van het afvalwater en hemelwater is verplicht. Hierbij wil het lokaal bestuur eigenaars van bestaande panden, langsheen tracés waar nieuwe gescheiden rioleringen worden gepland, bijstaan om maximaal hemelwater af te koppelen. Lokaal bestuur Lint en Pidpa voorzien hiertoe in een aantal maatregelen. Deze maatregelen kunnen jou aanzetten om bestaande gemengde afvoeren om te zetten naar gescheiden afvoeren.
Welke maatregelen?
Afkoppelingsadvies en plaatsbezoek van een Pidpa HidroSan medewerker op jouw terrein.
Financiële tussenkomst voor eigenaars die een gemengde huisaansluiting aanpassen tot een stelsel met volledig gescheiden afvoer van hemelwater en afvalwater waardoor een volledig gescheiden rioolstelsel kan ontworpen en aangelegd worden in de betreffende straat.
De gemeentelijke premie is gekoppeld aan de controle vanuit Pidpa HidroSan. Lokaal bestuur Lint en Pidpa focussen zich actief op bestaande woningen langsheen straten waar volledig gescheiden riolering in ontwerpfase zit. Onder volledig gescheiden riolering wordt verstaan een RWA-systeem (riolering, gracht,… ) voor de afvoer van hemelwater afkomstig van daken, opritten, wegdek, voetpad… en een DWA-leiding voor de afvoer van enkel en alleen afvalwater.
Niet afkoppelen?
De scheiding van het afvalwater en hemelwater is verplicht. Koppel je niet af, mag je een PV verwachten wegens een inbreuk op de milieuwetgeving.
Downloads
- subsidiereglement - aanvraagformulier .pdf143 Kb
Contact
Vergunningen en werken/technische dienst
- Adres
- Lerenveld 17 , 2547 Lint Routebeschrijving
- Tel.
- 03 455 98 09