Stop mensenhandel

Gepubliceerd op maandag 8 jul 2024 om 14:38

Weet jij hoe je een slachtoffer van mensenhandel kan herkennen? Er zijn er 11.000 in België. Emma is één van hen…

 

Emma, 15, vlucht uit de gesloten instelling waar ze was geplaatst omdat er elders geen opvang was. Ze vindt een bondgenoot in Elisa, een andere bewoner. Samen proberen ze op straat te overleven door te stelen. De koude kasseien en de fletse neonlichten verlichten hun onzekere pad.

Wanneer Emma Thomas ontmoet, neemt hun leven een donkere wending. Hij beschermt haar en ze wordt verliefd. Ze willen samen een leven opbouwen. Hij en Elisa zijn de enige mensen op aarde die haar begrijpen. 

Thomas stelt voor dat ze zichzelf prostitueert om geld te verdienen. Emma stemt in. Ze kan Elisa overtuigen hetzelfde te doen. Het begint met  een onaangename, oude man die ze op café ontmoeten. Daarna is er nooit meer rust. Er is nooit geld genoeg.

Als Emma of Elisa hem vragen om te stoppen, wordt Thomas gewelddadig. Hij eist steeds meer van hen. Elisa kan na enkele maanden niet meer en vindt de moed om te vertrekken, maar Emma blijft bij haar geliefde.

Om te overleven begint Elisa opnieuw te stelen in winkels. Ze wordt gearresteerd, ze wil niets zeggen. Maar later begint ze te praten…

Elisa is opgenomen in één van de drie gespecialiseerde centra voor slachtoffers van mensenhandel in België (PAG-ASA, Payoke en Sürya), waar ze kan beginnen met de heropbouw  van haar leven. Van Emma heeft ze nooit meer iets vernomen.

Naar schatting worden er jaarlijks meer dan 11.000 mensen slachtoffer mensenhandel in België. Net als Emma en Elisa. Als je ook maar enige twijfel hebt over een vergelijkbare situatie, aarzel dan niet om dat te melden via het nationaal contactpunt voor slachtoffers van mensenhandel: www.stopmensenhandel.be of via het telefoonnummer: ☎️078/055 800.

Downloads

  • MAN770314ATA BHC (DG) Blue Heart Affiche A2 420x594 v5 L-RES-2.png
    8 Mb