naar inhoud

Mag je hond loslopen?

05 mei ’20 (di)
Loslopende honden zorgen bij mensen die hiermee geconfronteerd worden regelmatig voor een onveiligheidsgevoel. Niet enkel honden die onbeheerd rondlopen, maar ook baasjes die hun hond niet aan de leiband houden, zorgen vaak voor ergernis. Ook in natuur- en bosgebieden moet je hond aan de leiband.

Waarom moet mijn hond aan de leiband in bossen en natuurgebieden?*
De natuur is kwetsbaar. Zeldzame planten groeien. Weidevogels broeden op de grond. Reekalfjes liggen beschut in het gras. Dieren zijn op zoek naar voedsel. Je hond verstoort hen. Soms met dramatische gevolgen…
In de meeste natuurgebieden van Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos is je hond welkom, op voorwaarde dat hij aan de leiband loopt. Daar zijn een paar goede redenen voor, ook al is je hond goed getraind en "zou hij geen vlieg kwaad doen".

Voor andere bezoekers
Honden kunnen, hoe klein ook en zeker als ze loslopen, hinderlijk zijn voor andere bezoekers.

Wilde dieren zien een roofdier in je hond
Het klinkt misschien gek maar voor veel in het wild levende dieren is de hond een roofdier, net als de wolf of de vos. Heel wat dieren, vooral in open landschappen, leven op de grond. Die dieren moeten permanent op hun hoede zijn voor aanvallers. Bij loslopende honden kunnen de dieren niet voorspellen of ze een risico lopen. Alle honden hebben een jachtinstinct en de meeste gaan de vluchtende dieren achterna.  Dieren die regelmatig worden verstoord, zullen uiteindelijk vertrekken.
In een meer gesloten landschap, zoals bossen, is de verstoring minder ingrijpend. De meeste dieren leven er hoger in de bomen, vaak in holten. Vooral grotere zoogdieren zullen gealarmeerd zijn door de aanwezigheid van een hond. Blijft de hond aangelijnd, dan valt de verstoring mee. Een loslopende hond zal echter wel een verstoring veroorzaken en bijvoorbeeld reeën en hazen opjagen waardoor ze verderop soms in een prikkeldraad verzeild raken.

Een natuurgebied is geen hondentoilet
In ons sterk verstedelijkt Vlaanderen worden natuurgebieden steeds meer een hondentoilet. Dit is niet aangenaam voor de andere wandelaars. Neem een hondenpoepzakje mee, zodat er niets achter blijft in de natuur.

Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Koning Albertstraat 412547 Lint
Stratenplan
Toon op Google Maps
tel.
03 460 13 36
e-mail
milieu@lint.be

Openingsuren

Vandaag gesloten

Vanaf 16 maart 2020 werkt de dienst voor alle producten op afspraak.
Een afspraak boeken kan vanaf 11 maart 2020.
Zo kunnen wij jouw komst voorbereiden en kan je efficiënter geholpen worden.

Lees meer artikels over