naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Tuinieren zonder pesticiden Dat doe ik zo!

23 mei ’19 (do)
Doe jij het al zonder pesticiden? Ongewenste dieren of planten in de tuin bestrijden? Je terras of oprit schoon houden? Nee, daar heb je geen pesticiden voor nodig. Er zijn voldoende goed werkende alternatieven.

Al ruim twee jaar mogen openbare diensten geen pesticiden meer gebruiken in hun onderhoud van parken, en terreinen. Dat betekent dat naast je gemeente ook scholen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, zorginstellingen en heel wat sportclubs hun terreinen pesticidevrij onderhouden. En we moeten met z’n allen ook ons voetpad zonder pesticiden proper houden.

Dus waarom niet volledig pesticidevrij gaan? Pesticiden zijn slecht voor onze gezondheid en het milieu rondom ons. Er zijn meer dan voldoende alternatieven voor handen. Die zijn allemaal verzameld in deze praktische tool op www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin.

Snel aan de slag!

Volg deze vier vuistregels:

1. Niet elke plant is onkruid

Door de natuur hier en daar zijn gang te laten gaan in (een deeltje van) je tuin help je bijen en andere nuttige insecten. Zo trek je ook natuurlijke vijanden aan voor bijvoorbeeld bladluizen of slakken.

2. Verhard zo weinig mogelijk.

Met een goed ontwerp voor de (her)aanleg van je tuin leg je de basis voor een gemakkelijk onderhoud.

3. Plant de juiste plant op de juiste plaats.

Als je planten kiest die goed zullen gedijen op de plek waar je ze wil planten (zon/schaduw, voedselrijk/voedselarm, droog/vochtig, …) heb je minder problemen met ziektes en plagen en je planten groeien beter en voller. Plant bodembedekkers aan of werk met boomschors om open bodem te vermijden.

4. Gebruik alternatieven.

Veeg en borstel regelmatig op oprit of terras zodat er zich geen organisch materiaal kan ophopen. Branden werkt ook goed als er al (kiem)plantjes staan.

Meer info?

Surf eens naar www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin. Met foto’s en schetsen tonen we er de meest voorkomende goede en slechte situaties. Je krijgt er alle praktische tips die je nodig hebt om jouw pesticidevrije onderhoud op poten te zetten.

Let op ! Het besproeien van het openbaar domein met pesticiden mag niet en kan mogelijk bestraft worden met een GAS-boete.
De gemeente gebruikt alternatieven, zoals branders of aangepaste aanplantingen om het openbaar domein kruid vrij te houden. Mogelijk wordt er ook onthard indien er veel kruidgroei is.

Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Koning Albertstraat 412547 Lint
Stratenplan
Toon op Google Maps
tel.
03 460 13 36
e-mail
milieu@lint.be

Openingsuren

Vandaag: 9 - 12

Voor de bespreking van je (ver)bouwplannen, woonkwaliteitsonderzoeken en milieuvergunningen nemen we graag samen onze tijd.

Maak daarom een afspraak op 03 460 13 36.

Donderdag-  en vrijdagvoormiddag is voorbehouden voor afspraken.

Lees meer artikels over