Koninklijk Lints Harmonie orkest blaast 100 kaarsjes uit!

Gepubliceerd op vrijdag 1 mrt 2024 om 12:59

Opgericht op 23 januari 1924 onder de naam Harmonie “Moed zet Bloed” heeft het Koninklijk Lints Harmonieorkest een muzikaal verleden om U tegen te zeggen.


Het harmonieorkest is een van de oudste verenigingen van onze gemeente. Ruim voor de Eerste Wereldoorlog bestonden er in de gemeente twee muziekverenigingen: de fanfares “Nut en vermaak" en “Het zal wel gaan". Na de Eerste Wereldoorlog kwam er tussen beide fanfares een verbroedering tot stand en ze fuseerden in 1920, maar enkele jaren later kwam het tot een breuk. Zo ontstond een nieuwe harmonie “Moed zet bloed”, die na enkele naamswijzigingen uiteindelijk het Koninklijk Lints Harmonieorkest werd. 


Enkele weetjes:

  • De eerste dirigent was Louis Van der Auwera.
  • Binnen de vereniging was er ooit een drumband en een majorettenkorps, maar ze hielden op te bestaan in 1989 door te weinig belangstelling.  
  • Sinds 2020 dirigeert Willy Boons het orkest.

De toffe bende bestaat momenteel uit een 25- tal muzikanten. De meesten zijn afkomstig uit Lint, maar sfeer en muziek verbindt ook mensen van naburige en verder gelegen gemeenten. De doelstellingen zijn in die 100 jaar nog niet veranderd: het harmonieorkest vindt haar bestaansreden in de beoefening van de muziek. Ze brengen muziek die zowel kan gesmaakt worden door de orkestleden als door de toehoorders. Hierbij moeten de muzikanten zowel hun technische vaardigheden ontwikkelen of onderhouden, maar ook groeien in het samenspel. Zowel jong als oud, krijgen de kans om hun muzikaal talent verder te ontwikkelen in groepsverband.

Van harte proficiat met deze honderdste verjaardag!