De kracht van een FairTradeGemeente

Gepubliceerd op dinsdag 5 mrt 2024 om 08:48

Zo’n oranje bordje met ‘FairTradeGemeente’ heb je zeker al zien hangen aan de invalswegen naar Lint. Samen met 192 andere gemeenten (en 3 provincies) in Vlaanderen draagt Lint eervol de titel van FairTradeGemeente. Dit betekent inspanningen leveren om eerlijke handel te ondersteunen. Dit betekent handel met oog voor mens en planeet.

De campagne wordt getrokken door 4 organisaties: Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam België en 11.11.11, met de steun van het Ontwikkelingsagentschap van de Belgische federale regering. De FairTradecampagne draagt bij aan een waardig bestaan voor boeren en producenten wereldwijd, zowel de boeren dichtbij als de boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Het is van groot belang dat voeding op ons bord en de producten die we gebruiken in goede werk- en leefomstandigheden worden gemaakt. En dat de boeren en producenten daar een eerlijke prijs voor ontvangen. Dit engagement
draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.


De titel “FairTradeGemeente” toont aan dat de gemeente en haar inwoners eerlijke en lokale duurzame handel niet alleen een warm hart toedragen, maar er ook effectief werk van maken. De drijvende kracht achter elke FairTradeGemeente is het lokale bestuur samen met een trekkersgroep vrijwilligers. Zij bouwen samen een netwerk uit van geëngageerde eerlijke scholen, winkels, horecazaken, sportclubs, jeugdbewegingen, enzovoort. 


Vanaf 2023 maken de FairTradeGemeenten de overstap naar Faire Gemeenten en gaan ze nog meer inzetten op lokaal, ecologisch en fair denken én doen.

Zin om ook het verschil te maken?

Misschien wacht hier een nieuwe uitdaging! Maak deel uit van de trekkersgroep!

Wat mag je verwachten?
  • Je geeft mee vorm aan de inhoud van de plaatselijke campagne.
  • Je bent aanwezig op grote activiteiten, vb. zoektocht, scholenactie…
  • Je vergadert een 3-tal keer per jaar.
Wat krijg je in ruil?
  • Je komt terecht in een gezellige groep!
  • Je neemt deel aan een campagne van 4 grote organisaties (Oxfam België, Rikolto, 11.11.11 en Fairtrade Belgium).
  • Je kan deelnemen aan vormingsmomenten (lokaal en nationaal).


Interesse? Stel je dan kandidaat via uit@lint.be en kom nadien eens proeven van dit vrijwilligerswerk

Contact