Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Gepubliceerd op donderdag 16 mrt 2023 om 15:06

In oktober 2013 is de Vlaamse overheid gestart met het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Daarbij worden de aanbevelingen gevolgd van de Europese Unie. Hierin wordt aangeraden dat mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar om de twee jaar testen of er een te veel aan bloed aanwezig is in de stoelgang. In Vlaanderen gebruiken we hiervoor de iFOBT-test die erg gebruiksvriendelijk is.

Mannen en vrouwen kunnen één keer om de 2 jaar een kleine beetje van hun stoelgang afnemen met de toegestuurde afnameset. U sturen het stoelgangstaal, samen met het deelnameformulier, in de bijgevoegde bubbel-envelop op naar het labo voor analyse. Een postzegel is niet nodig. De afnameset en de analyse in het labo zijn gratis.

In Lint, in 2021, was de totale dekkingsgraad 69,2 %. Dit betekent dat 30,8 % van de mannen en vrouwen in de doelgroep zich niet preventief laat onderzoeken. Deze mannen en vrouwen moeten gemotiveerd worden om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. De totale dekkingsgraad in 2021 voor Provincie Antwerpen was 64,7 % en voor het Vlaams Gewest 64,1 %. De Lintenaren scoorden dus goed! 

In Lint, in 2021, was de responsgraad 60,4 %. Dit betekende dat 60,4 % binnen de twaalf maanden na de uitnodiging deelneemt aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Voor Provincie Antwerpen was dit 53,1 % en voor het Vlaams Gewest 52,5 %. Ook hier een goede score. 

Bekijk het rapport en dekkingsgraad grafisch in bijlage. 

Elk jaar krijgen 1,5 miljoen mensen in Vlaanderen een uitnodiging om zich preventief te laten onderzoeken op borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker. Vroegtijdige opsporing vergroot de kans op genezing en beperkt de impact van de behandeling. Het Centrum voor Kankeropsporing organiseert de bevolkingsonderzoeken voor de Vlaamse overheid. Het verstuurt de
uitnodigingen, bewaakt de kwaliteit en informeert de bevolking objectief over de voor- en nadelen van de bevolkingsonderzoeken.

Meer info via de website

Downloads

  • Gemeenterapport bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker (1).pdf
    341,4 Kb