De klachten bij de FOD Economie gaan vooral over het eenzijdig aanpassen van contracten, het aanpassen van prijzen en de gebrekkige toepassing van uw rechten bij het stopzetten van overeenkomsten. In die meldingen komen een aantal fenomenen regelmatig terug. Het gaat bijvoorbeeld over de aanpassing van contracten waarbij het contract verandert van een vast naar een variabel tarief (zowel op het moment dat je bestaande contract afloopt, als pogingen om lopende contracten aan te passen), de verhoging van de maandelijkse voorschotten of het aanrekenen van extra kosten (voor eigenaars van zonnepanelen).
Het internet overstelpt u met informatie over energiecontracten. Maar die info is niet altijd correct. Hier volgt een overzicht van de 9 meest prangende vragen en de instanties waar je terecht kan.
Een energieleverancier mag een contract enkel beëindigen wegens wanbetaling. Als u na een herinneringsbrief en na een ingebrekestelling (waar vaak extra kosten aan verbonden zijn) uw energiefactuur niet betaalt, dan mag de leverancier uw contract opzeggen. Hij mag daar geen extra vergoeding voor aanrekenen en moet u twee maanden de tijd geven om een nieuwe energieleverancier te zoeken. Hebt u binnen de twee 2 maanden geen contract afgesloten met een andere energieleverancier? Dan komt u automatisch bij de sociale of uitzonderingsleverancier terecht, en dat tegen een ontradingstarief. Uw elektriciteit of gas wordt dus niet afgesloten. Wel zal u meer moeten betalen. U hebt er dus alle belang bij om op tijd een nieuw contract af te sluiten bij een andere leverancier.
Opgelet, heeft uw energieleverancier het consumentenakkoord niet ondertekend, dan kunnen er andere regels gelden. Zoek hier op of uw leverancier gebonden is door het consumentenakkoord.
Uw energieleverancier kan voorstellen om de voorschotfactuur te verhogen. Bij een vast contract moet het vaste tarief bij de eindafrekening natuurlijk van toepassing blijven. U hebt steeds het recht een wijziging aan de voorschotfactuur te weigeren. Is uw energieleverancier het niet eens met uw tegenvoorstel, dan moet hij dat beargumenteren. Het volstaat daarbij niet om enkel te verwijzen naar uw geschatte verbruik als er specifiekere gegevens beschikbaar zijn.
De som van de voorschotfacturen ligt zo dicht mogelijk bij de kost van uw jaarlijkse energieverbruik. Ligt die kost hoger, dan krijgt u op uw eindafrekening het verschil terugbetaald. Ligt die lager, dan betaalt u bij.
Het kan in sommige gevallen dus beter zijn om te anticiperen op de hoge marktprijzen en meer te betalen op de voorschotfactuur. Zo vermijdt u dat u op de eindafrekening nog veel moet bijbetalen. De voorwaarden voor de berekening van voorschotten moeten uitdrukkelijk door leverancier en consument goedgekeurd worden. Uw leverancier moet alle berekeningsmethodes transparant uitleggen. Wijzigingen op basis van verondersteld gebruik zijn niet langer toegestaan.
Ga in elk geval in dialoog met de leverancier als u vragen hebt of meer uitleg wenst.
Dat kan niet voor contracten van bepaalde duur.
Een energieleverancier heeft bij contracten van onbepaalde duur wel het recht om de prijs eenzijdig aan te passen, op voorwaarde dat u de overeenkomst als klant binnen een redelijke termijn gratis kan beëindigen als u daar niet mee akkoord gaat.
Opgelet, bij sommige energiecontracten van onbepaalde duur is er wel sprake van een vaste prijsgarantie of een indexering voor een bepaalde looptijd. Die moet natuurlijk wel gerespecteerd worden. Kijk dus zeker na in het contract hoe dat bij u zit.
Ja, u kan als consument zelf kiezen wanneer u van energieleverancier verandert maar u moet wel rekening houden met de opzegtermijn van één maand. Opgelet, die termijn is niet van toepassing voor eigenaars van zonnepanelen. Daarnaast kan het zijn dat u aan het begin van uw contract enkele vaste kosten betaalde die u niet terugkrijgt.
Voor u verandert, doet u best een vergelijking van de prijzen via een simulator op de websites van de CREG (federaal) of VREG (Vlaams Gewest),
Neen, u hebt altijd twee aparte contracten voor gas en elektriciteit, ook als u voor beide klant bent bij dezelfde energieleverancier. U kan dus gerust voor je gas en elektriciteit verschillende leveranciers kiezen. Vergeet zeker niet om een vergelijking van de prijzen de doen via een simulator op de websites van de CREG (federaal) of VREG (Vlaams Gewest).
Gaat het om een energiecontract dat u telefonisch of online aanging, dan hebt u vanaf het moment dat u het ondertekende, 14 dagen de tijd om een annuleringsverzoek op te sturen (per brief of e-mail).
Hebt u het contract getekend via een huis-aan-huis-verkoper? Ook dan hebt u nog 14 dagen de tijd om te annuleren.
Zolang de energiefactuur (voorschotfactuur, jaarlijkse of tussentijdse afrekening of slotfactuur) wordt betwist en de klacht over de factuur terecht is, moet de energieleverancier de invordering van de betwiste bedragen opschorten.
Neen, bij een verhuis wordt uw energiecontract gewoon overgezet. U moet daarvoor het energieovernamedocument invullen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het contract wel stop te zetten en een nieuw contract aan te gaan bij een andere leverancier.
Door de forse stijging van energieprijzen, nam de regering verschillende maatregelen met de bedoeling om de energiefactuur te verlichten:
- een tijdelijke verlaging van de btw op elektriciteit en gas naar 6 % (tot 30 september)
- uitbreiding en verlenging van het sociaal tarief tot 30 september + de toekenning van een energiecheque van 80 euro
- een verwarmingspremie van 100 euro netto voor alle huishoudens
- een premie van 200 euro voor huishoudens die verwarmen met gasolie of propaan
- een tijdelijk verlaging van de accijns op diesel en benzine
- een inwerkingtreding van de “omgekeerde cliquet” van 1,7 euro per liter
- de verlaging van de btw op fotovoltaïsche zonnepanelen, thermische zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen.
Meer info over die maatregelen vindt u op onze de website van de .
Dan kan u terecht bij verschillende instanties:
Vlaamse Energieregulator (VREG)
Woont u in het Vlaamse Gewest, dan vindt u extra informatie op de website van de VREG. U vindt er ook een uitgebreid overzicht van de veelgestelde vragen of u kan energiecontracten vergelijken met de V-test.
Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG)
Ook bij de CREG vindt u, ongeacht uw woonplaats, meer informatie over prijzen en tarieven, een vergelijkingstool en uitleg over specifieke termen die in de energiesector gebruikt worden.
Spreek eerst uw energieleverancier aan en probeer met hem tot een overeenkomst te komen.
Lukt dat niet, dan kan u terecht bij de Ombudsdienst voor Energie om een klacht neer te leggen. Let op: uw klacht wordt pas in overweging genomen als u eerst klacht hebt neergelegd bij je energieleverancier.
Op het meldpunt van de FOD Economie kan u terecht voor het melden van oneerlijke handelspraktijken zoals onjuiste facturen, stilzwijgende verlengingen van overeenkomsten of telefonische verkoop. De Economische Inspectie onderzoekt uw melding en opent eventueel een onderzoek zodat bedrijven die in overtreding zijn zich in regel stellen.