Samen tegen agressie van de brandweerlieden

Gepubliceerd op maandag 18 dec 2023 om 13:36

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is het zat dat brandweerlieden tijdens hun werk steeds vaker het mikpunt zijn van agressie.

De campagne ‘Niet om te lachen’ roept de bevolking op om de belaagde hulpverleners te steunen met een petitie en digitale sticker. 

“In 2022 werden per week gemiddeld tien gevallen van agressie gerapporteerd ten aanzien van brandweermensen en ambulanciers. Vooral tijdens de eindejaarsperiode zien we een toename van voorvallen van fysieke en verbale agressie tegen onze hulpverleners”, weet Annelies Verlinden.

“We mogen als maatschappij niet aanvaarden dat hulpverleners, die zich dag in dag uit inzetten voor onze veiligheid, moeten vrezen voor agressie en geweld tijdens het uitoefenen van hun job. Met deze campagne willen we onze brandweermensen en ambulanciers een krachtig signaal geven dat we hen het respect geven dat ze verdienen.”

Eerder dit jaar pleegde de minister overleg met de vakbonden, die het probleem van de toenemende agressie hadden aangekaart. De campagne ‘Niet om te lachen’ is daar een antwoord. Via advertenties wordt de campagnesite notfunny.ibz.be in de kijker gezet. Daar kan je persoonlijke getuigenissen bekijken van brandweermensen en ambulanciers die zelf het slachtoffer zijn geweest van agressie of geweld. Ook worden bezoekers opgeroepen om met hun voornaam een ‘muur van respect’ te ondertekenen. Een affiche met de namen zal aan alle Belgische brandweerkazernes worden verdeeld.

De Lintse brandweerlieden verdienen respect en dat ondersteunt het lokaal bestuur graag! Doe jij ook mee? 

Downloads

  • Uit respect voor de brandweer.png
    65,1 Kb
  • FODB25_3003_SC_Affiche_A2_NL_PRESS (1).pdf
    12,2 Mb