Zero waste in de keuken

Deze informatie is niet meer actueel!
Webinar: Red de restjes Op 29 september is het internationale dag tegen voedselverlies. Daarom organiseert Vlaco een gratis webinar om de restjes te redden! Tijdens het webinar krijgt elk gezin - klein of groot, jong of oud - handige tips om voedselverlies te beperken. Het webinar start om 19u30. Schrijf je hier in!

Wanneer

  • 29 september 2021 (wo)
    van 19.30 u tot 22.00 u

Prijs

Gratis

Waar

naam
Virtueel bij jou thuis!
adres
Via een privélink in je mailbox na aankoop tickets2547 Lint

Info

Doe jij ook je best om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen? De term “zero waste” zie je ook in die context steeds vaker verschijnen. Zero waste houdt in dat een verbruikt product weer terug naar de start gaat, opnieuw gebruikt of verwerkt wordt en aan een tweede (derde, vierde, vijfde) levensfase begint.

In de keuken betekent dat dat de keukenrol, plastic afwasborstels en huishoudfolie al snel de deur uit vliegen. De focus ligt op creatief omgaan met restjes, natuurlijke herbruikbare materialen gebruiken zoals houten snijplanken en het ontdekken van het volledige potentieel van groenten en fruit. Benieuwd naar meer? We geven je enkele suggesties!

1.      Gebruik wat je in de kast hebt liggen
Je hebt ongetwijfeld wel wat Tupperware in een donker hoekje liggen die je opnieuw kan gaan waarderen. Ook de blender haal je zo van onder het stof. Je maakt er niet alleen smoothies mee maar ook een heerlijke pesto van je – anders verloren – broccolistam.

2.      Het restjesschap
Kies er voor om een deel van de koelkast voor restjes te voorzien. Zo springen ze in het oog en maak je makkelijk een quiche, soep of roerbak-gerechtje van de combinatie. Natuurlijk kan je ook een dubbele portie bereiden waarvan je de helft invriest voor later.

3.      Schillen, stengels en stammen
Wist je dat je de stam van de broccoli kan opeten? Mee in schijfjes in de pan of oven met zout en peper en een druppeltje olie, dat smaakt! Ook steeltjes van bijvoorbeeld aardbeien eet je gewoon mee op. Wortels en aardappelen hoeven niet geschild te worden na een goede wasbeurt. Maak het jezelf gemakkelijk en rooster ze zo in de oven.

4.      Goedkope maaltijden redden
Ben je een creatieve kok of heb je juist geen zin om te koken, dan is er de app: Too good to go. Gewoon downloaden, inloggen en heerlijke producten of maaltijden redden die jouw lokale handelaar aan het einde van de dag overhoudt.

5.      Bewaar je bladgroenten correct
De koude droge lucht van de koelkast zorgt ervoor dat je bladgroenten in sneltempo slap worden. Geef ze een kort badje en wikkel ze dan in een keukenhanddoek. Je bladgroenten zullen langer vers en knapperig blijven!

Er liggen nog veel meer tips in ons laatje. Toch hopen we met dit artikel al wat inspiratie gegeven te hebben.

Ben je enthousiast en wil je meer praktisch advies?

De kok van Vlaco geeft binnenkort een mega interessante webinar.

Webinar: Red de restjes

Op 29 september is het internationale dag tegen voedselverlies. Daarom organiseert Vlaco een gratis webinar om de restjes te redden! Tijdens het webinar krijgt elk gezin - klein of groot, jong of oud -  handige tips om voedselverlies te beperken. Het webinar start om 19u30.

Schrijf je hier in!

Doe jij ook je best om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen? De term “zero waste” zie je ook in die context steeds vaker verschijnen. Zero waste houdt in dat een verbruikt product weer terug naar de start gaat, opnieuw gebruikt of verwerkt wordt en aan een tweede (derde, vierde, vijfde) levensfase begint.

In de keuken betekent dat dat de keukenrol, plastic afwasborstels en huishoudfolie al snel de deur uit vliegen. De focus ligt op creatief omgaan met restjes, natuurlijke herbruikbare materialen gebruiken zoals houten snijplanken en het ontdekken van het volledige potentieel van groenten en fruit. Benieuwd naar meer? We geven je enkele suggesties!

1.      Gebruik wat je in de kast hebt liggen
Je hebt ongetwijfeld wel wat Tupperware in een donker hoekje liggen die je opnieuw kan gaan waarderen. Ook de blender haal je zo van onder het stof. Je maakt er niet alleen smoothies mee maar ook een heerlijke pesto van je – anders verloren – broccolistam.

2.      Het restjesschap
Kies er voor om een deel van de koelkast voor restjes te voorzien. Zo springen ze in het oog en maak je makkelijk een quiche, soep of roerbak-gerechtje van de combinatie. Natuurlijk kan je ook een dubbele portie bereiden waarvan je de helft invriest voor later.

3.      Schillen, stengels en stammen
Wist je dat je de stam van de broccoli kan opeten? Mee in schijfjes in de pan of oven met zout en peper en een druppeltje olie, dat smaakt! Ook steeltjes van bijvoorbeeld aardbeien eet je gewoon mee op. Wortels en aardappelen hoeven niet geschild te worden na een goede wasbeurt. Maak het jezelf gemakkelijk en rooster ze zo in de oven.

4.      Goedkope maaltijden redden
Ben je een creatieve kok of heb je juist geen zin om te koken, dan is er de app: Too good to go. Gewoon downloaden, inloggen en heerlijke producten of maaltijden redden die jouw lokale handelaar aan het einde van de dag overhoudt.

5.      Bewaar je bladgroenten correct
De koude droge lucht van de koelkast zorgt ervoor dat je bladgroenten in sneltempo slap worden. Geef ze een kort badje en wikkel ze dan in een keukenhanddoek. Je bladgroenten zullen langer vers en knapperig blijven!

Er liggen nog veel meer tips in ons laatje. Toch hopen we met dit artikel al wat inspiratie gegeven te hebben.

Webinar: Red de restjes

Op 29 september is het internationale dag tegen voedselverlies. Daarom organiseert Vlaco een gratis webinar om de restjes te redden! Tijdens het webinar krijgt elk gezin - klein of groot, jong of oud -  handige tips om voedselverlies te beperken. Het webinar start om 19u30.

Schrijf je hier in!

Alle activiteiten
foto: red de restjes.jpg

Categorie

Organisatie

Downloads

Verwante activiteiten