Johan Braeckman - Kritisch denken: valkuilen en mogelijkheden

  • vr 1 december 2023 van 20:00 tot 23:59
THEATER – Heb je liever goede, betrouwbare kennis dan een hoofd vol misvattingen en wil je doorgronden hoe je dat best kan bereiken. Dan is deze lezing zeker een aanrader. Johan Braeckman onderzoekt de oorzaken en legt de klemtoon op de mentale valkuilen waarin we terechtkomen door de normale werking van onze psychologische vermogens.
Hoewel de menselijke soort onbetwistbaar intelligent is, valt evenmin te ontkennen dat we heel wat denkfouten maken. Vaker dan we beseffen. We denken dat we op het goede spoor zitten, maar vaak gaan we de mist in. Zo ontstaan bijgeloof, alternatieve waarheden en drogredenen. Door de evolutie van de wetenschap krijgen we grip op de vraag waarom talloos veel mensen geloof hechten aan pseudowetenschap, bijgeloof, complottheorieën en dergelijke meer.
Er werd ook een reeks gemaakt voor televisie "Dat had je gedacht" : een programma op NPO2 gepresenteerd door Johan Braeckman over denkfouten en hoe je je daar bewust van kan worden.
Johan Braeckman (°1965) doceert aan de Universiteit Gent. Hij is tevens een graag genode gast op Canvas, Radio 1, Klara en vult interessante podcasts. Bizar genoeg is hij tevens een aanhanger van de luiheid. Zijn sabbatjaar ging over menige tong en was nationaal nieuws in alle media. Johan Braeckman vertelt met veel humor en toont aan dat we veel minder kritisch denken dan we zelf wel beseffen !
Braeckman studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Gent, Menselijke Ecologie aan de Vrije Universiteit van Brussel en Environmental History aan de University of California, Santa Barbara. Hij schreef een doctoraat over de evolutietheorie van Darwin en publiceerde meerdere boeken, wetenschappelijke artikels en hoorcolleges. Zijn interesses gaan in het bijzonder uit naar culturele aspecten van de wetenschappen, de ethische problemen verbonden aan de geneeskunde en de biologie en naar de kenmerken en oorzaken van irrationaliteitLocatie: Zaal Roeland Duffelsesteenweg 1, Lint
Inkom: € 10

Leeftijd

vanaf 18 jaar

Organisatie

UiT in Lint
Liersesteenweg 25 , 2547 Lint