SARTRE & DE BEAUVOIR Stefaan Van Brabandt, Frank Focketyn & Sien Eggers - UITVERKOCHT

  • za 7 oktober 2023 van 20:00 tot 21:40
THEATER – Na SOCRATES, MARX en SPINOZA komt filosoof & theatermaker Stefaan van Brabandt met het vierde luik in zijn theaterreeks rond grote filosofen.
Geen monoloog, maar een dialoog deze keer. En wel tussen het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie.Frank Focketyn & Sien Eggers spelen Jean-Paul Sartre & Simone de Beauvoir.

Simone de Beauvoir geldt als de belangrijkste schrijfster, filosofe en feministe van de moderne tijd. Haar klassieker “De Tweede Sekse” geldt als de bijbel van het feminisme en veranderde voorgoed het denken over de rol van de vrouw in een door mannen gedomineerde wereld. Jean-Paul Sartre wordt beschouwd als de belangrijkste Franse vertegenwoordiger van het existentialisme. In zijn romans, toneelstukken en filosofische werken staat steeds de mens centraal die veroordeeld is tot vrijheid. In een wereld zonder God moet hij volgens Sartre trouw blijven aan zijn essentie als mens en de verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan om zelf zin en betekenis te scheppen.

In Café de Flore aan de Boulevard Saint-Germain-des-Prés in Parijs speelde hun intellectuele leven zich af, omringd door schrijvers, kunstenaars en filosofen als Albert Camus, Giacometti, Picasso… Jean-Paul & Simone waren publieke intellectuelen en iconische rolmodellen die het sociale, politieke en filosofische denken van een hele generatie bepaald hebben. Het existentialisme zoals het door hen werd belichaamd en uitgedragen was niet minder dan een heuse hype in Europa in het midden van de 20ste eeuw.

Welke betekenis heeft hun filosofie vandaag nog? Is de feministische strijd waar de Beauvoir voor ijverde nog steeds actueel? En wat bedoelt ze met haar moraal van de dubbelzinnigheid? Wat betekent het om authentiek mens te zijn? Waarom zijn we "gedoemd tot vrijheid"? En waarom zijn "de anderen" volgens Sartre "de hel"?
In SARTRE & DE BEAUVOIR kijken dé cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. Èn op hun turbulente liefdesrelatie.

Grote Zaal OC De Witte Merel, Liersesteenweg 25
€ 18
Speelduur: 100 min. / geen pauze voorzien

Leeftijd

vanaf 18 jaar

Organisatie

UiT in Lint
Liersesteenweg 25 , 2547 Lint