Rudi Vranckx - Oorlogen & problemen van onze tijd - UITVERKOCHT

  • vr 24 maart 2023 van 20:00 tot 23:59

Locatie: Zaal Roeland Duffelsesteenweg 1, Lint
LEZING - Exact 6 jaar na de aanslagen in Brussel, staan we stil bij en gaan we in gesprek over het vreselijke geweld van de hedendaagse oorlogen. En dat met niemand minder dan... Rudi Vranckx.
Vranckx (°1959) is een Belgisch journalist die werkt voor het VRT Nieuws. Hij houdt zich vooral bezig met internationale conflicten (Irak, Libanon, Israël, Palestina, Syrië). Al ruim een kwarteeuw volgt hij oorlogen en conflicten en maakte hij documentaires voor Canvas: Bonjour Congo, de Vloek van Osama, Niemandsland, Kleine Helden, IS in het Vizier, De Nomaden, Vranckx op zaterdag. Hij schreef verschillende boeken, waaronder Oorlog om de geesten, Kleine Helden en Mijn Kleine Oorlog.
Vranckx brengt in deze lezing het verhaal van zijn leven als oorlogsverslaggever in conflictgebieden: Het moordende kalifaat, de radicalisering van Belgische moslims, de terreuraanslagen, de vluchtelingen, de dreiging, de groeiende kloof... Vranckx ziet een wereld waarin verdraagzaamheid zwaar onder druk staat. Geen klassieke oorlogen meer van een zichtbare vijand aan de overkant om geld of olie of macht of grondgebied. Het gaat verder dan dat... Dat bekommert Vranckx, die de vlijmscherpe analyse van een nieuwe wereld maakt. Deze lezing gaat veel verder dan het fenomeen IS. Vranckx tekent het toekomstig beeld van onze mondiale samenleving en stelt vast dat we vooral niet mogen wegkruipen in de bunkers van de angst voor elkaar.
Vranckx toont buitengewone moed en toewijding in zijn strijd voor rechtvaardigheid om persoonlijke verhalen van slachtoffers dichter bij de wereld te brengen. Daarom ontving hij als oorlogsverslaggever in conflictgebieden de ‘Carnegie Wateler Vredesprijs 2018’.

Locatie: Zaal Roeland Duffelsesteenweg 1, Lint
Inkom: € 12
Deze voorstelling kon niet spelen tijdens de voorgaande seizoenen wegens de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Deze voorstelling was toen reeds (en is nu nog steeds) uitverkocht. Je kan je wel op de wachtlijst van de voorstelling plaatsen. Indien er alsnog tickets vrijkomen, contacteren we de wachtlijst chronologisch.

Leeftijd

vanaf 18 jaar

Organisatie

UiT in Lint
Liersesteenweg 25 , 2547 Lint